8 dimensies van Breinvoorkeuren

Korte samenvatting van de verschillende Breinvoorkeuren

De 8 dimensies van Breinvoorkeuren NBI®

Realist

U geeft de voorkeur aan helder denken en concrete informatie. U richt zich graag rechtstreeks op een doel, zonder allerlei omwegen. Het resultaat moet het liefst glashelder zijn, bij voorkeur uitvoerbaar; de richtlijnen duidelijk en zonder kans op misinterpretatie. U weegt de voors en tegens af, en bent zich bewust van de consequenties van uw keuze.

Analyticus

U wilt de kern ontdekken van zaken waar u bij betrokken bent, en graaft daarom graag dieper om resultaten te bereiken. U verbindt liefst cijfers of metingen aan onderwerpen. U gaat voor zekerheid en daarvoor berekent en onderzoekt u de voorwaarden en omstandigheden voordat u aan de slag gaat. U verlangt naar tastbaar bewijs en verzamelt daarvoor alle benodigde informatie voordat u begint.

Consoliderende

U houdt van omstandigheden waar tradities, beproefde methoden en protocollen gerespecteerd en gevolgd worden. Ook heeft u graag dat regels en voorschriften waaronder wordt gewerkt vastliggen, zodat u op methodische en zorgvuldige wijze kunt werken. Liefst werkt u in een nette, veilige en stabiele omgeving met kundige, loyale en betrouwbare mensen.

Volbrenger

U plant, organiseert en regelt graag. Uw benadering is ordelijk, systematisch en gedetailleerd. U bent iemand die dingen graag uitvoert. U houdt ervan zaken in gang te zetten, waarbij u zelf deelneemt aan de uitvoering. Het liefst werkt u via een schema of een “nogtedoenlijst” om zaken te beheren en om toezicht te houden. Volharden, doelgerichtheid en nut zijn hoge prioriteiten.

Socialiser

U bent een “mensenmens” en werkt graag met anderen in groepen of u brengt graag uw vrije tijd door in het gezelschap van anderen. U omringt zich graag met mensen en wilt deel uitmaken van bijeenkomsten en grote groepen mensen. Ook neemt u initiatieven om mensen samen te brengen in werk of ontspanning. Informatie uitwisselen en consensus bereiken vindt u belangrijk, u moedigt anderen aan ook hun ideeën in te brengen. U netwerkt graag en krijgt positieve energie van het gezelschap van anderen.

Empathiser

U komt anderen graag tegemoet met hulp en assistentie. U verleent uw diensten op een zorgzame en invoelende wijze zonder uzelf daarbij op de voorgrond te dringen. U vertrouwt daarbij op uw intuïtie. U moedigt anderen graag aan om iets te bereiken. U hecht groot belang aan een positieve, zorgzame en stimulerende omgeving. Misschien hebt u niet veel vrienden, maar u weet de kameraadschap van enkele zeer goede vrienden en familie op waarde te schatten. U hebt de neiging hun belangen boven die van uzelf te plaatsen.

Scenario-denker

U ziet graag de verbinding tussen heden, verleden, en toekomst, waarbij u mogelijk zelfs prognoses maakt en voorspellingen doet. Terwijl u uw toekomst plant en vormgeeft, houdt u er van om bestaande benaderingen ter discussie te stellen en naar het “waarom” te vragen.

Onbetreden paden, nieuwe ervaringen en onzekerheden vormen voor u een uitdaging. U overweegt talloze mogelijkheden en schrikt niet terug waneer u daarmee wellicht een nieuwe trend aanboort. U vult graag de hiaten tussen huidige en toekomstige mogelijkheden.

Verbeelder

U houdt van het gebruik van metaforen en denkt graag in beelden om ervaringen te beschrijven. Als u naar iemand luistert, zit u vaak te schetsen of te tekenen. Vaak speelt u met onmogelijke ideeën of u dagdroomt, fantaseert en stijgt boven de gangbare denkpatronen uit. U bent reflectief en meditatief, vaak onsystematisch, soms op het chaotische af, en doet dingen het liefst op uw eigen manier. Vaak ontdekt u via ongebruikelijke wegen nieuwe inzichten, en u koestert buitenissige ideeën.

Lees meer over de mogelijkheden van trajecten bij DHC met Breinvoorkeuren